Een onveilig gevoel onder inwoners blijft een uitdaging voor veel steden. Een gebrek aan voortdurende aanwezigheid van politieagenten en boa’s in risicowijken, en enkel vertrouwen op camerabeveiliging, blijkt onvoldoende te zijn om het veiligheidsgevoel te verbeteren. Gelukkig bieden pleinstewards een effectieve en vooral preventieve oplossing om de criminaliteitscijfers te verlagen. Vooral in de avonduren voelen meer mensen zich hierdoor veilig op straat. Maar wat maakt hun aanpak zo succesvol?
Pleinstewards zijn beveiligingsprofessionals die in opdracht van de gemeente werken, en hoewel ze geen officiële bevoegdheden hebben, zijn ze nauw verbonden met hulpdiensten voor het geval er zich onverwachte situaties voordoen. Eén van hun belangrijkste rollen is het fungeren als de ogen en oren van de wijk waar ze worden ingezet. Door middel van zorgvuldige selectie, voortdurende ontwikkeling en objectieve beoordeling vergroten ze de effectiviteit en betrouwbaarheid van het toezichthoudende proces.
De nadruk van pleinstewards ligt op de-escalatie bij ongeregeldheden, maar hun aanpak gaat verder dan dat. Ze bieden gastheerschap aan om optimale veiligheid te garanderen, in combinatie met het creëren van een aangename en leefbare omgeving. Deze preventieve benadering stelt hen in staat om proactief te handelen en potentiële problemen vroegtijdig te identificeren en aan te pakken.
In openbare ruimten vervullen pleinstewards hun gastheerrol door hartelijk te begroeten, dienstbaar en behulpzaam te zijn en nauwkeurige informatie te verstrekken over de omgeving en beschikbare voorzieningen. Ze versterken het veiligheidsgevoel door toezicht te houden en regels te handhaven. Hun hoffelijkheid naar aanwezigen bevordert een gevoel van welkom zijn en bereidheid om zorgen te delen. Actieve feedbackverzameling verbetert de dienstverlening en creëert een veiligere omgeving.
De preventieve benadering van pleinstewards omvat een combinatie van gastvrij optreden, doelgericht toezicht, effectieve communicatie, samenwerking met lokale stakeholders en actieve monitoring van de situatie. Ze nemen proactieve maatregelen om overlast te verminderen en een aangename omgeving te bevorderen. Door hun aanwezigheid alleen al, voelen bewoners, bezoekers en ondernemers zich meer op hun gemak en ervaren ze minder overlast in de aangewezen openbare ruimten.
Om de kwaliteit van hun dienstverlening te waarborgen, investeert het team van pleinstewards bij Maximum Security in coaching on the job, rollenspellen, feedback en evaluaties. Samen met de projectleider lopen ze regelmatig mee en ontvangen ze individuele feedback om hun vaardigheden te verbeteren. De verzamelde feedback van opdrachtgevers wordt gebruikt om gerichte trainingen aan te bieden en de dienstverlening verder te verbeteren. Door voortdurende evaluaties wordt de effectiviteit van trainingen en cursussen gemeten, zodat de pleinstewards hun taken professioneel en met vertrouwen kunnen uitvoeren en hoogwaardige beveiligingsdiensten aan klanten kunnen bieden.
Pleinstewards spelen een cruciale rol in het verbeteren van het veiligheidsgevoel van inwoners in steden. Hun preventieve aanpak, gebaseerd op gastvrijheid, toezicht, communicatie en samenwerking, zorgt voor een veilige, aangename en leefbare openbare ruimte. Als menselijke verbinders met de wijk helpen ze niet alleen bij het verminderen van overlast, maar dragen ze ook bij aan het creëren van een positieve en gastvrije stedelijke omgeving. Voor gemeenten die geïnteresseerd zijn in deze preventieve aanpak, bieden pleinstewards een waardevolle oplossing voor een veiliger en prettiger stadsleven.
Wilt u hier meer over weten? Bekijk dan hier onze pagina of vraag een adviesgesprek aan.
Deel hem via onderstaande kanalen!
Wil je ons wat vragen? Stel je vraag in het contactformulier en dan komen we er zo snel mogelijk op terug of vraag hier een beveiligingsadviesgepsrek aan.