BEVEILIGING opvanglocaties

In de afgelopen jaren is het aantal opvanglocaties voor vluchtelingen in Nederland gestaag toegenomen, en met de invoering van de spreidingswet wordt verwacht dat deze trend zich zal voortzetten. Te midden van deze ontwikkelingen is er een groeiende behoefte aan 24 uursbeveiliging op deze locaties, aangezien nieuwsberichten met incidenten regelmatig de kop opsteken.

Beveiliging opvanglocaties

De afgelopen jaren zijn het aantal opvanglocaties voor vluchtelingen in Nederland toegenomen. Ook komen er geregeld nieuwsberichten naar buiten dat er een incident heeft plaatsgevonden in een opvanglocatie. Daarom is er 24 uur per dag beveiliging op deze locaties nodig.

Een veilig verblijf voor vluchtelingen

Bij Maximum begrijpen we de essentiële rol die beveiliging speelt in het handhaven van een veilige omgeving voor zowel bewoners als personeel op opvanglocaties. Onze opvang beveiligers ondergaan speciale training om potentiële spanningen zowel van binnen als buiten de locatie te herkennen en te voorkomen. Bovendien zijn zij uitgerust met de nodige EHBO- en BHV-certificaten, waardoor ze in staat zijn snel en adequaat te handelen in geval van nood.

Beveiligers op opvanglocaties bieden een veelomvattend scala aan diensten, verdergaand dan louter beveiliging. Naast het bezitten van de vereiste certificaten en opleidingen, zijn onze beveiligers speciaal getraind om diverse uitvoerende taken op zich te nemen. Of het nu gaat om het verwelkomen van bezoekers, uitvoeren van controles, registreren van ontvangers, lopen van openings-, sluitings- en brandpreventie rondes, onze beveiligers beschikken over een breed scala aan vaardigheden.

Hieronder vindt je de zes meest relevante taken die een beveiliger op een opvanglocatie op zich kan nemen. 

6 taken die een beveiliger op zich neemt

Ontdek hoe een gemeente effectief beveiligers kan inzetten en profiteer van het totaalpakket aan vaardigheden dat onze beveiligers te bieden hebben.

1. Inschrijven van vluchtelingen

Zodra er vluchtelingen arriveren worden zij ingeschreven bij de servicebalie. Bij de balie krijgen zij een bed toegewezen en worden de gegevens verwerkt zodat er een duidelijk overzicht is van de bewoners.

De vluchtelingen die zijn gearriveerd worden begeleid naar hun bed en krijgen een plek toegewezen op locatie.

De beveiligers zijn gedurende de dienst verantwoordelijk voor de orde en de veiligheid op locatie. Er dienen altijd twee bewakers aanwezig te zijn tijdens hun dienst in bijvoorbeeld een zaal. Een van de twee bewaakt de menigte en staat aan de rand van de zaal, de andere beveiliger stelt zich flexibel op en rouleert tijdens zijn dienst. Elk uur dient een preventieve buiten rondes gelopen te worden.

Het controleren en vrijhouden van de aanwezige vluchtwegen is ook een taak van de beveiligers. Er worden rondes gelopen om brandgevaarlijke situaties te signaleren en te voorkomen.

De bewoners komen vaak uit gebieden waar zij eventuele trauma’s hebben opgelopen. Het is daarom belangrijk om ze gastvrij te ontvangen, ook wanneer zij geen of gebrekkig Engels spreken. Dit doen onze beveiligers bijvoorbeeld door te communiceren met lichaamstaal, handgebaren en wellicht Google Translate. Het is de taak aan de beveiligers om de bewoners thuis te laten voelen en zorgen dat zij zich veilig voelen.

De kans bestaat dat er ongenodigde mensen komen zoals daklozen en zwervers die op zoek zijn naar een slaapplek. Daarnaast moet er gehandhaafd worden op media, zodat alleen mensen die toestemming hebben van de gemeente binnenkomen.

Optimale veiligheid en draagvlak

Optimale veiligheid en draagvlak

Advies voor gemeentelijke opvanglocaties onder de spreidingswet

In het kader van de Spreidingswet worden gemeenten geconfronteerd met een aanzienlijke uitdaging om de opvang op een doeltreffende manier te organiseren. In het verleden hebben we vastgesteld dat beveiliging vaak een ondergeschoven kindje is in dit proces. We zien echter nu een kans voor gemeenten om meer draagvlak te creëren onder burgers voor de aanstaande opvanglocaties. Het is van cruciaal belang voor de veiligheid in en rondom deze locaties om dit op een gedegen manier te organiseren.

Daarom vinden wij dat goed advies op zijn plaats is, en we staan klaar om met gemeenten in gesprek te gaan over verschillende aspecten, waaronder:

  • Het zo optimaal mogelijk waarborgen van de veiligheid van zowel asielzoekers als burgers.
  • Het identificeren van de juiste en meest kosten-efficiënte inkoopmethoden voor gemeenten.
  • Het vaststellen van de meest efficiënte methoden om veiligheid te waarborgen.
  • Het creëren van draagvlak door doeltreffende antwoorden paraat te hebben voor vragen van burgers.
  • De inzet van SUS-teams (Support and Security) op opvanglocaties.

 

Zorg ervoor dat jouw gemeente goed voorbereid is op deze uitdagingen en vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan. Samen kunnen we de veiligheid en het draagvlak optimaliseren voor een succesvolle opvang.

NEEM CONTACT MET ONS OP

Wij werken graag samen aan een veilige sfeer voor iedereen in een opvanglocatie. Heeft u beveiligers nodig of bent u benieuwd wat we verder voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

Jordi Kroon

Maximum Group - beeldmerk - groen

De kansen en bedreigingen voor jouw organisatie in kaart brengen?

Vraag een beveiligingsadviesgesprek aan!