Evenementen trends 2023

Met welke trends moet je rekening houden voor een succesvol evenement in 2023

Het (buiten)festivalseizoen staat voor de deur en de trends en ontwikkelingen in de evenementenbranche voor 2023 zijn divers. Of je nu een organisator bent of gewoon graag evenementen bijwoont, het is de moeite waard om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen bij het plannen van je volgende evenement. In de publicatie EventTrends2023 van de Eventbranche hebben we verschillende belangrijke trends en ontwikkelingen gevonden, variërend van het gebruik van geavanceerde technologieën en digitale festivals tot duurzame en milieuvriendelijke ontwerpen. Evenementen worden steeds innovatiever en er zijn talloze manieren om hierop in te spelen.

Immersive podia

Immersive podia is een opkomende trend in de evenementenindustrie waarbij het podiumontwerp gebruik maakt van geavanceerde technologieën zoals projection mapping om een meeslepende omgeving te creëren die de grenzen tussen realiteit en optreden doet vervagen. Het podium wordt omgetoverd tot een driedimensionaal canvas waarop video’s worden geprogrammeerd passend bij het optreden van de artiesten. Door gebruik te maken van video mapping op gebouwen, muren of andere objecten, kan er een spectaculaire visuele ervaring gecreëerd worden die het evenement naar een hoger niveau tilt en een onvergetelijke indruk achterlaat bij het publiek.

VR, AR, Mixed Reality, Hologrammen en digital festivals (digitalisering)

De opkomst van VR, AR, Mixed Reality, Hologrammen en digitale festivals is een nieuwe trend binnen de evenementenindustrie, waarbij festivalorganisaties steeds meer experimenteren met de nieuwste technologieën om de bezoekerservaring te verbeteren. Virtual Reality wordt gebruikt voor korte ontsnappingen aan het evenement zelf en er zijn zelfs VR-ervaringen die specifiek zijn ontworpen voor evenementen. Hologrammen hebben ook een grote impact binnen de branche, waarbij artiesten in 3D verschijnen en lijken alsof ze daadwerkelijk op het podium staan. Dit opent mogelijkheden voor interactieve displays en advertenties voor merkactivaties. Digitale festivals zoals Tomorrowland around the world tonen aan dat deze technologieën steeds meer geïntegreerd worden in de evenementenindustrie en het potentieel hebben om de festivalervaring naar een hoger niveau te tillen.

(Interactieve) kunst op festivals

Interactieve kunstinstallaties is een serieuze trend binnen de evenementenbranche. Ze bieden bezoekers de mogelijkheid om op een hands-on manier kunst te verkennen en ermee bezig te zijn. Interactieve kunst richt zich op het doorbreken van de grens tussen leven en kunst. Een voorbeeld van een dergelijke interactieve kunstinstallatie is de Sonic Runway op Burning Man, een audio-reactieve licht-kunstinstallatie die audiosignalen omzet in lichtpatronen die met de snelheid van het geluid door een gang van bogen schieten. Het 600 meter lange pad met LED-lichtjes reageert op geluid, waardoor bezoekers hun eigen muziek kunnen maken door te klappen, schreeuwen of zingen. Dit creëert een betoverende visuele weergave van licht en geluid. Dit type interactieve kunstinstallaties biedt een unieke ervaring voor bezoekers en toont aan hoe kunst en technologie samenkomen om nieuwe vormen van creativiteit en interactie mogelijk te maken.

Duurzaam en milieuvriendelijk ontwerp

Duurzaam en milieuvriendelijk ontwerp is een belangrijke trend binnen de evenementenbranche. Festivalorganisaties nemen hun verantwoordelijkheid en maken gebruik van gerecyclede materialen, zonne-energie en andere milieuvriendelijke oplossingen. Het gaat hierbij niet alleen om festivalpodia, maar ook om andere aspecten van het evenement, zoals voedselvoorziening en afvalbeheer. Door duurzaamheid centraal te stellen, wordt niet alleen de impact op het milieu verkleind, maar ook de bezoekerservaring verbeterd en de betrokkenheid van de bezoeker vergroot. Steeds meer festivalbezoekers vinden het belangrijk dat het evenement waar ze naartoe gaan duurzaam en milieuvriendelijk is.
 
Om de kansen binnen de evenementenbranche te benutten, is er vaak veel vraag naar organisatorische vaardigheden. Bij Maximum begrijpen we dit als geen ander en bieden we graag ondersteuning op het gebied van beveiliging en medische hulpverlening. Of je nu bezig bent met het plannen van een groot festival of een kleiner evenement, we staan klaar om je te helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies op maat. 
 
Laten we er samen een fantastisch festivalseizoen van maken!

Vond je deze blog interessant?

Deel hem via onderstaande kanalen!

Bekijk hier onze andere blogs

De uitdaging voor gemeenten: Beveiliging buiten opvanglocaties faciliteren in het kader van de spreidingswet

Nieuw hoofdstuk binnen Maximum Group

NEEM CONTACT MET ONS OP

Wil je ons wat vragen? Stel je vraag in het contactformulier en dan komen we er zo snel mogelijk op terug of vraag hier een beveiligingsadviesgepsrek aan.

Simon van der mars

Maximum Group - beeldmerk - groen

De kansen en bedreigingen voor jouw organisatie in kaart brengen?

Vraag een beveiligingsadviesgesprek aan!