Efficiëntie en flexibiliteit: de voordelen van persoonsgebonden beveiligingspassen

De WPBR is voor de veiligheidsbranche een van de belangrijkste wetten, het moderniseren van de wet staat al een langere tijd hoog op het verlanglijstje van diverse betrokken partijen. Dit zijn één van de aspecten die vooral voor betrokken partijen in de branche gemoderniseerd dient te worden in het vraagstuk omtrent de beveiligingspas. De sector wil namelijk heel graag dat de invoering van een persoonsgebonden toestemming om het werk als beveiliger uit te voeren – en de daarbij behorende persoonlijke legitimatiepas doorgevoerd wordt. Maar waarom eigenlijk? Welke type passen zijn er en waar moeten organisaties allemaal rekening mee houden? We lichten dit toe in deze update van Maximum Group.

Waarom een persoonsgebonden legitimatiepas?

De beveiligingsbranche is snel in verandering, door de toenemende groei van het aantal zzp’ers binnen de branche en verdere flexibilisering van werkzaamheden binnen de branche. Hierdoor is het systeem waarin we op dit moment opereren te ingewikkeld. Momenteel zijn de passen gebonden aan het bedrijf, de opdrachtnemer, welke deze aanvraagt voor de beveiliger in kwestie. Omdat personeelsbestanden sneller wijzigen en bedrijven onderling mensen bij elkaar inlenen, moet steeds weer opnieuw toestemming worden geregeld. Een veelvoorkomend probleem in het huidige systeem is dat een zzp’er aanvankelijk wordt ingehuurd voor een opdracht bij bedrijf X, maar vervolgens onder dezelfde pas gaat werken namens of in opdracht van bedrijf Y. Een persoonsgebonden toestemming kan de bedrijfsvoering veel doelmatiger maken zonder de kwaliteit van het werk te verminderen.

Welke type beveiligingspassen zijn er?

  1. De grijze beveiligingspas: dit is een algemene pas waarmee beveiligers particuliere beveiligingswerkzaamheden verrichten, denk aan het beveiligen van sportevenementen, gebouwen of eigendommen. 
  2. De groene beveiligingspas: deze pas is voor beveiligers in opleiding die stage lopen in de praktijk. 
  3. De blauwe beveiligingspas: deze pas is alleen geschikt voor beveiligers die gespecialiseerd zijn in horeca- of evenementenbeveiliging. 
  4. De oranje beveiligingspas: deze pas is alleen geschikt voor beveiligers bij voetbalwedstrijden, zowel bij wedstrijden op amateur– als profniveau. 
  5. De gele beveiligingspas: deze pas is voor particuliere rechercheurs met een diploma ‘Particulier Onderzoeker’ op zak. Zij onderzoeken bedrijven en personen.

Waar moeten we rekening mee houden? Een aantal interessante en leuke feitjes op een rij.

  • Voordat de WPBR een pas uitgeeft, voert de afdeling korpscheftaken een screening uit. Deze pas is altijd gekoppeld aan het bedrijf dat de aanvraag indient. 
  • Het uniform dat gedragen wordt, moet voldoen aan de eisen die gesteld zijn bij de aanvraag van de pas. 
  • Elke pas heeft een identiek nummer met de eerste vier nummers die refereren naar het jaartal van aanvraag.
  • Bij de grijze pas is het mogelijk om aan de achterkant van de pas aan te geven dat je als burger werkt als je voldoet aan de juiste certificaten en bezit van diploma’s. 
  • De pas is drie jaar (36 maanden) geldig, waarna een nieuwe screening vereist is.
  • De beveiligingspas kan worden ingetrokken door korpscheftaken nadat beveiligers als onbetrouwbaar worden bevonden, bijvoorbeeld na het begaan van een misdrijf, vechtpartij of rijden onder invloed. 
  • De pas is op creditcard formaat (vroeger op A5), waardoor deze eenvoudiger in de portemonnee past. 

Vond je deze blog interessant?

Deel hem via onderstaande kanalen!

Bekijk hier onze andere blogs

Maximum Event Security mag met trots het evenement van de Roparun de komende jaren beveiligen

De uitdaging voor gemeenten: Beveiliging buiten opvanglocaties faciliteren in het kader van de spreidingswet

NEEM CONTACT MET ONS OP

Wil je ons wat vragen? Stel je vraag in het contactformulier en dan komen we er zo snel mogelijk op terug of vraag hier een beveiligingsadviesgepsrek aan.

Simon van der mars

Maximum Group - beeldmerk - groen

De kansen en bedreigingen voor jouw organisatie in kaart brengen?

Vraag een beveiligingsadviesgesprek aan!