De taken van een vluchtelingenopvang beveiliger

Opvang Beveiligers zijn hard nodig in de huidige vluchtelingencrisis. Er komen steeds meer opvanglocaties bij die 24/7 beveiligt en gehandhaafd moeten worden. Naast beveiligers zijn er ook servicemedewerkers en locatiemanagers aanwezig. Maar wat doen zij nou precies op de locatie zelf en waarom zijn zij zo belangrijk voor de mensen die daar wonen?

Zes taken van een vluchtelingenopvang beveiliger

1. Inschrijven van vluchtelingen
Zodra er vluchtelingen arriveren worden zij ingeschreven bij de servicebalie. Bij de balie krijgen zij een bed toegewezen en worden de gegevens verwerkt zodat er een duidelijk overzicht is van de bewoners. 
 
2. Toewijzing slaapplaats
De vluchtelingen die zijn gearriveerd worden begeleid naar hun bed en krijgen een plek toegewezen op locatie.
 
3. Handhaven van de orde en veiligheid 
De beveiligers zijn gedurende de dienst verantwoordelijk voor de orde en de veiligheid op locatie. Er dienen altijd twee bewakers aanwezig te zijn tijdens hun dienst in bijvoorbeeld een zaal. Een van de twee bewaakt de menigte en staat aan de rand van de zaal, de andere beveiliger stelt zich flexibel op en rouleert tijdens zijn dienst. Elk uur dient een preventieve buiten rondes gelopen te worden.
 
4. Waarborgen brandveiligheid 
Het controleren en vrijhouden van de aanwezige vluchtwegen is ook een taak van de beveiligers. Er worden rondes gelopen om brandgevaarlijke situaties te signaleren en te voorkomen.
 
5. Gastheerschap
De bewoners komen vaak uit gebieden waar zij eventuele trauma’s hebben opgelopen. Het is daarom belangrijk om ze gastvrij te ontvangen, ook wanneer zij geen of gebrekkig Engels spreken. Dit doen onze beveiligers bijvoorbeeld door te communiceren met lichaamstaal, handgebaren en wellicht Google Translate. Het is de taak aan de beveiligers om de bewoners thuis te laten voelen en zorgen dat zij zich veilig voelen. 
 
6. Het buitenhouden van ongenodigde gasten
De kans bestaat dat er ongenodigde mensen komen zoals daklozen en zwervers die op zoek zijn naar een slaapplek. Daarnaast moet er gehandhaafd worden op media, zodat alleen mensen die toestemming hebben van de Gemeente binnenkomen. 
 
Het kan zijn dat er vluchtelingen van verschillende afkomsten bij elkaar op een locatie zitten. Hierdoor ontstaan er wel eens situaties die kunnen escaleren. Het is daarom van groot belang om de bewoners te lezen en proberen te communiceren met de mensen om een vertrouwensband op te bouwen en te zorgen dat zij zich ten allen tijde veilig voelen op locatie. 
 
Ben je benieuwd wat onze beveiligers nog meer doen? Kijk hier voor meer informatie over de vluchtelingenopvang beveiligers van Maximum. 

Vond je deze blog interessant?

Deel hem via onderstaande kanalen!

Bekijk hier onze andere blogs

Maximum Event Security mag met trots het evenement van de Roparun de komende jaren beveiligen

De uitdaging voor gemeenten: Beveiliging buiten opvanglocaties faciliteren in het kader van de spreidingswet

NEEM CONTACT MET ONS OP

Wil je ons wat vragen? Stel je vraag in het contactformulier en dan komen we er zo snel mogelijk op terug of vraag hier een beveiligingsadviesgepsrek aan.

Simon van der mars

Maximum Group - beeldmerk - groen

De kansen en bedreigingen voor jouw organisatie in kaart brengen?

Vraag een beveiligingsadviesgesprek aan!