Beveiligers preventief inzetten voor een veilig gevoel

Hoe de overheid en gemeente beveiligers in kan zetten tijdens de Donkere Dagen in 2023

Het alweer september. Naast het feit dat de scholen weer zijn begonnen en dat de ‘R’ in de maand zit, denken wij na over de donkere dagen die eraan komen. Zodra het buiten vroeger en langer donker is, proberen criminelen vaker toe te slaan. Denk hierbij aan woninginbraken en straatovervallen. Ook de overlast van (hang)jongeren neemt in deze periode aanzienlijk toe.

De herfst en de wintermaanden vragen om extra alertheid, zowel bij de politie als bij de burgers. Burgers kunnen zelf slim actie ondernemen om de kans kleiner te maken om slachtoffer te worden. Denk hierbij aan het gebruikmaken van verlichting, het sluiten van ramen en deuren, het installeren van beveiligingssystemen of deelnemen aan gezamenlijke buurtpreventie.

Als gespecialiseerd beveiligingsbedrijf zien wij ook dat hierin een belangrijke rol is weggelegd voor de (semi)overheid om het gevoel van veiligheid onder de burgers te waarborgen. Door met name een onder capaciteit bij de politie en handhavers, schiet dit er vaak in tijdens de Donkere Dagen. We hebben een aantal situaties een rijtje gezet waarbij beveiligers, als extra ogen en handen, ingezet kunnen worden.

Winkelcentra en winkelstraten

Tijdens de drukke winkelseizoenen, zoals de aanloop naar de feestdagen, kunnen beveiligers worden ingezet om een oogje in het zeil te houden in winkelcentra en drukke winkelstraten. Ze helpen bij toegangscontroles, het voorkomen van winkeldiefstal en het handhaven van een veilige sfeer voor shoppers.

Evenementen en (kerst)markten

Bij seizoensgebonden evenementen, zoals kerstmarkten en winterfestivals zijn beveiligers extra aanwezig voor crowd management, om de veiligheid van bezoekers te waarborgen en snel te reageren op eventuele noodsituaties.

Vluchtelingen opvanglocaties

In vluchtelingen opvanglocaties kunnen beveiligers helpen bij het handhaven van een veilige omgeving voor zowel bewoners als personeel. Ze kunnen toezicht houden, helpen bij toegangscontroles en bijdragen aan een gevoel van veiligheid en stabiliteit.

Overige openbare ruimtes

Voor andere openbare ruimtes, zoals het openbaar vervoer, straten, parken, parkeergarages en recreatieparken, kunnen beveiligers ook een belangrijke rol spelen. Ze surveilleren om te zorgen voor een veilige omgeving, rapporteren verdachte activiteiten bij de politie en reageren snel op noodsituaties.

De inzet van beveiligers tijdens de donkere dagen kan een preventieve en geruststellende maatregel zijn voor burgers. De (semi)overheid heeft de mogelijkheid om door middel van strategische inzet van beveiligers het gevoel van veiligheid te vergroten en daarmee de leefbaarheid van de samenleving tijdens de herfst en winter te verbeteren. Samenwerking tussen burgers, overheid, gemeente en beveiligingsbedrijven kan resulteren in een veiligere en meer geruststellende omgeving voor iedereen.

Bij Maximum Security bieden wij diverse oplossingen die naadloos aansluiten op de behoeften, zoals het inzetten van straatcoaches, speciale teams voor preventie en de-escalatie (SUS-Teams), beveiliging van opvanglocaties of evenementenbeveiligers en natuurlijk de Donkere Dagen Beveiligers! Ben je een overheidsorganisatie of gemeente en wil je vrijblijvend in gesprek treden voor een beveiligingsadviesgesprek met handige tips die specifiek zijn toegespitst op jouw situatie? Neem dan contact met ons op!

Vond je deze blog interessant?

Deel hem via onderstaande kanalen!

Bekijk hier onze andere blogs

Straatcoaches: Een preventieve aanpak voor een veilige, aangename en leefbare openbare ruimte in steden

Efficiëntie en flexibiliteit: de voordelen van persoonsgebonden beveiligingspassen

NEEM CONTACT MET ONS OP

Wil je ons wat vragen? Stel je vraag in het contactformulier en dan komen we er zo snel mogelijk op terug of vraag hier een beveiligingsadviesgepsrek aan.

Simon van der mars

Maximum Group - beeldmerk - groen

De kansen en bedreigingen voor jouw organisatie in kaart brengen?

Vraag een beveiligingsadviesgesprek aan!